This page is also available in:
עברית (Hebrew)
ראש הממשלה בנימין נתניהו הוציא לפני כחודשיים תעודת חיסיון על כל מידע הנוגע לכספים שתובעת איראן מחברת קצא”א (קו צינור אילת-אשקלון) ועל כל מידע על פעילות החברה. הצו הוצא לאחר ניסיון של נפגעי טרור לחלט כספים איראניים המוחזקים לכאורה בידי קצא”א. מדובר באחת הפרשיות הסודיות והסבוכות שעלו על שולחנם של ראשי הממשלה במהלך העשורים האחרונים.
נציגיהם של הנפגעים, עורכי הדין ניצנה דרשן לייטנר ורועי כוכבי, דרשו לחלט כספים איראניים המוחזקים לכאורה בידי חברת קצא”א הישראלית. הם התבססו על פרסומים שלפיהם קצא”א מעבירה כספים לחברת הנפט האיראנית משום שהשקיעה בשעתה סכומים גדולים בהקמת הצינור שקצא”א מפעילה עד היום.
האיראנים אף תבעו את החברה הישראלית בבית המשפט בשווייץ, אולם תוצאת ההליך המשפטי אינה ידועה ולפי פרסומים ההליך המשפטי עבר לבוררות בין המדינות. תוצאות הבוררות, אם יש כאלה, גם הן אינן ידועות – מכיוון ששני הצדדים שומרים על מעטה סודיות כבד.
על סמך המידע הזה פנו נפגעי הטרור לבית המשפט המחוזי בירושלים בדרישה שהמדינה תעביר לידיהם את הכסף המיועד לעבור לאיראנים. לטענתם, בהסתמך על הדין הבינלאומי על ישראל לפצות את נפגעי הטרור בכסף לפני שתעביר אותו כתשלום לאיראנים. אלא שבמשך כל ההליך המשפטי התנגדה המדינה לבקשה. היא העלתה נימוקים שונים, ובין היתר טענה כי אין לה אפשרות למסור לאיראן את כתב התביעה משום שבין ישראל לאיראן אין יחסים דיפלומטיים.
הפרשייה עברה גלגולים משפטיים רבים, ובסופם קיבל בית המשפט המחוזי את רוב דרישות העותרים – אך בית המשפט העליון, בדיון בערעור, דחה את הבקשה. שופטי העליון דורית בייניש, אליקים רובינשטיין ואליעזר ריבלין קבעו כבר ב-2011 כי במצב המשפטי הנוכחי בישראל אין לגבות את הכסף מהאיראנים בעיקר משום שאין דרך למסור לידיהם את כתב התביעה. גם בקשה של התובעים לקיים דיון נוסף נדחתה.
על אף הפסיקות האלה, התובעים לא ויתרו. הם שבו ופנו לבית המשפט כשהפעם הם עושים שימוש בחוק חופש המידע, הקובע כי המדינה חייבת לספק לציבור כל מידע שהאזרחים מעוניינים לקבלו, אלא אם כן קיימות נסיבות מיוחדות המונעות זאת. עורכי הדין לייטנר וכוכבי דרשו לדעת כיצד העבירה המדינה את המסמכים המשפטיים לאיראן בהליך הבוררות המקורי.
“אם המדינה הצליחה לקיים קשר משפטי עם האיראנים בתהליך הבוררות, פירושו של דבר שהיא מכירה דרך לתקשר איתם תוך עמידה בכללי הדין הבינלאומי”, אמרה עו”ד לייטנר. “כל מה שאנחנו אומרים הוא: גלו לנו את שיטת ההתקשרות, וכך נוכל גם אנחנו להעביר לאיראנים את כתב התביעה שלנו ואולי לאפשר לנפגעי הטרור לקבל את הפיצויים המגיעים להם”.
אולם גם בעניין הטכני לכאורה הזה המדינה מסרבת למסור מידע, וראש הממשלה נתניהו הוציא כאמור את תעודת החיסיון. המשמעות היא שהערפל יימשך, טיב הקשרים הכספיים, אם ישנו כזה, יימשך, ונפגעי הטרור לא יקבלו את כספי הפיצויים שנפסקו להם.
פעילותה של קצא”א נתונה תחת מעטה סודיות כבד: אף שמדובר בחברה ממשלתית, אין ברשם החברות מידע על הכנסותיה. לפי המידע הרשמי שמפיצה החברה עצמה, פעילותה אינה מסתכמת רק בהעברת דלק מאילת לאשקלון או לחיפה. לאתר האינטרנט של החברה גרסאות באנגלית, רוסית וסינית, והמנכ”ל אייל כהן מגדיר אותה “חברה בינלאומית העוסקת באחסון נפט גולמי ובהעברתו מהים התיכון לאילת ומשם לשווקים באסיה”.